Забатаченият с години проблем с недостига на места в детските ясли

...
Забатаченият с години проблем с недостига на места в детските ясли
Коментари Харесай

Родители стягат протест заради липсата на места в детските градини

Забатаченият с години проблем с дефицита тук-там в детските ясли и градини в София за следващ път ще изкара на улицата десетки родители. Протестът им е насрочен за през днешния ден от 16 ч. пред постройката на Столичната община, като ще продължи до 20 ч.

Основната причина за родителското неодобрение е, че и т.г. след първото класиране на 17 май, което бе белязано от, над останаха без места в детските ясли и градини.

" Само неистини и обещания за нови места, нови градини. Всичко е неистина и машинация. И нашите деца още веднъж вървят по частни градини, частни ясли или би трябвало да се заплаща на някого, с цел да ги гледа. Работа не се прави за поредна година, това ли е демографията ", възмущават се родители пред БНР.

" Истинският проблем е в това, че няма визия за столицата. Опорки с стопански миграции са непотребни. В последните няколко години съгласно Националния статистически институт се раждат почти една и съща численост дечица, тези данни могат да се плануват. Терени за детски градини е имало, просто не са отчуждени ", разяснява пред  Кристина Николаева, която през днешния ден ще бъде на митинга. 

Според Николаева компенсацията за родителите на неприетите деца е стъпка в вярната посока, само че " има една голяма дупка сред 2 и 3-годишна възраст, която не е запълнена " ( за тази възраст няма обезщетения - бел.ред.). Тъй като компенсацията от към на месец се случва на държавно равнище, родителите упорстват и общината да даде своята част за решение на казуса. " Искаме частта, която дава общината за признато детенце, да се дава и за неприето детенце ", коментира Николаева. По думите й локалният проблем е държавен проблем - той демонстрира по какъв начин работят страната и институциите като цяло - постепенно, без да слагат индивида в центъра.

 

ДЕЖУРНИ ОБЕЩАНИЯ

" Работи се усилено по казуса с дефицита тук-там в градините. Проведена е среща с частния бизнес и е предоставено правенето на лист с подобаващи здания за помещаване на детски заведения " , заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която инспектира градежа на нова градина в столичния кв.  " Витоша ".  " Само в регион " Витоша " следващата година ще бъдат открити 7 нови групи в детски градини. В момента се строят 16 нови детски градини, а до края на годината ще стартира строителството на общо 25 здания на детски градини ", съобщи тя, представена от , като уточни, че към този момент ще ревизира градежите без предизвестие. " Аз разбирам чудесно недоволството и проблемите на всяко едно семейство, чието дете не може да посещава детска градина, тъй като това кара фамилиите да имат напълно разнообразни проекти. Затова приказваме за ускорено строителство и за други благоприятни условия, в това число и за промяна в метода на отплата от страна на страната на родителите, чиито деца не са признати ", сподели Фандъкова.

" Факт е, че от 2008 година се строят детски градини - построени са над 100 здания, само че дефицитът продължава да бъде изключително висок ", разяснява пред БНР Мария Минчева, шеф на дирекция " Образование " в Столичната община. По нейни данни пък в момента се строят 17 здания, като до края на годината се чака да бъдат приключени 8. Според Минчева ако няма закъснение в строителните действия на новите детски градини в столицата, до 3 година - до края на 2023 година, ще могат да се обезпечат места за всички деца от 3 до 6 години. Тя разяснява, че ще се разиска и опцията компенсирането на неприетите в ясла и градина деца да се случва и със средства от Столичната община.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР